Jedzenie to uniwersalne pragnienie spożywania pokarmu.
Zaspokojenie tego pragnienia daje poczucie nasycenia, podczas gdy niezaspokojenie daje uczucie głodu. Pragnienie jedzenia sprawia, że doceniamy dobrą kuchnię.
Ponieważ jedzenie jest z biologicznego punktu widzenia konieczne do życia, wielu psychologów uważa, że motyw jedzenia dominuje nad innymi.
A jak jest?
Otóż są Ludzie o silnym podstawowym pragnieniu jedzenia i faktycznie jedzenie jest w ich życiu bardzo ważne, maja je wokoło siebie zwykle i często też apetyt na jedzenie.
Jedzenie należy do największych radości w ich życiu. Lubią różne rodzaje jedzenia, a w wieku dorosłym mogą mieć nadwagę.
Typowe dla nich cechy to łakomstwo, skłonność do przejadania się, czasem hedonizm.
Ludzie o słabym podstawowym pragnieniu jedzenia niezbyt lubią jeść. Rzadko myślą o jedzeniu i często wybrzydzają przy stole. Najczęściej są chudzielcami i kapryśnymi niejadkami
Poza skrajnościami są też Ludzie o elastycznym podejściu do pragnienia jedzenia. To około 60% osób, dla których jedzenie nie jest motywem przewodnim i zaczyna mieć znaczenie w zależności od sytuacji.
Choć wielu ludzi uważa głód za stan biologiczny, na to, jak bardzo czujemy głodni wpływ maja czynniki psychologiczne. Na głód wpływają również nasze emocje, czyli stres, sprawy w pracy, czy też osobiste. Więcej przeczytaj w artykule o Apetycie
To, jak reagują ludzie w dużej mierze zależy od intensywności ich indywidualnego motywatora jedzenie.
Sprawy otyłości, chorób takich jak anoreksja czy bulimia, poddawanie się manipulacjom, nawiązywanie relacji, odchudzanie, zdrowie – to tylko kilka obszarów na które wpływ ma jedzenie.
Przeczytaj więcej o innych motywatorach